До световните модни подиуми се опитват да стигнат мнозина, но единици са тези, които получават званието „топ модел”. Особено хора без слух. За всички вас, които може би следите тв предавания за мода, вероятно не е убягнал реалити форматът „Следващият топ модел на Америка” (America’s Next Top Model),  в който състезателите минават през 22 изключително прецизни етапа на съревнование за титлата. Във всеки от тези етапи амбициозните модели се борят за възможността да започнат кариера – в модната индустрия или друг бизнес, под зорките очи на изпълнителния продуцент, водещ и жури Тайра Бенкс – супермоделът,  който след модния подиум се превърна в успешна бизнес дама, продуцент, актриса и певица. 

На 4 декември 2015 г. завърши 22-рият етап от състезанието, в който победителят се оказа с увреден слух – 26-годишният Найл Ди Марко. Той е роден в Куинс, Ню Йорк. Има двама братя – близнаци и е от четвърто поколение глухи хора – неговите баба и дядо, родителите, както и двамата му братя са с увреден слух. Следва в популярния в културата на глухите университет Галодет, след като завършва образованието си в училището за глухи в Мериленд, САЩ.

В телевизионния конкурс „Следващият топ модел на Америка” Найл попада не само заради атрактивната си външност, както ще стане ясно по-нататък. Всъщност, изглежда логично работа, която е свързана с реклама на световните модни марки, да не бъде обвързана със задължението да чуваш. Но реалити форматът е трамплин към успеха във всяка една сфера. Това мотивира и  Найл, който все още доизживява последиците от победата си, която му се струва нереална.

В интервю за музикалния канал МТВ Найл Ди Марко заявява: „Аз съм на седмото небе!  За мен  наистина е чест да бъда последният победител… и то победител, който е глух. Видях, че с много съобщения ме поздравяват от  Общността на глухите, и се шокирах от подкрепата им, че спечелих цялото това нещо, казваха ми много положителни неща как съм ги  представил добре. Това наистина ме докосна и наистина има значение за мен повече от победата.” (Найл Ди Марко получи и поздравленията на президента на Световната федерация на глухите Колин Алън, бел. моя).

Преди състезанието, освен на майка си, той не споменал на никого. „Общността на глухите е много малка и ако може да измъкне даже една дреболия, на следващия ден светът ще знае за нея. Пазих победата в тайна до последно… но беше трудно.  Иначе до победата, близо седем месеца пътувах, правих много посещения в училища за глухи, презентации пред глухи студенти, бях говорител на движение за граждански права, наречено LEAD-K (Езиково равенство за глухи деца), за да се сложи край на масовата епидемия да се лишават децата от Американския знаков език и английския език – основно човешко право за всички глухи бебета, които са ново поколение деца, готови за детската градина.”  

Нaйл Ди Марко с радост споделя, че по време на състезанието доста от колегите му са положили усилия да общуват с него на езика на знаците, а накрая някои от операторите и членове на журито са успели да научат определени жестове.

Тъй като цялото шоу е бизнес-тематично и участниците показват собствената си гледна точка в очертаване на бъдещи планове, в последния епизод на „Следващият топмодел на Америка” Найл предлага платформа на Приложение за изучаване на жестовия език (ASL app) . Приложението вече има над 700 разговорни знака и продължава да се обогатява.

На въпроса дали се надява победата му да помогне за информираността по проблемите на глухите хора, Найл Ди Марко отговаря положително. Най-вече се надява да изчезнат заблудите за нормалност по отношение на хората с увреден слух. И че победата му може да вдъхнови много от тези хора да започнат по-смело да правят в живота си онова, което наистина искат.

Защото възможностите са безкрайни.

Текст и колажи: Христина Чопарова

Изображения: MTV и Nyle DiMarco