„Казвам се Саманта Алмейда Бълок. От 1992 година съм в инвалидна количка, но играя тенис с нея от 2004 г. насам. Освен това  съм модел и създадох този сайт, за да споделя с вас някои свои размисли, снимки и видео живота и кариерата ми. Живея в Англия и се занимавам с различни неща тук, включително помагам на дечица с увреждания и играчи от развиващите се страни да придобият нови познания. Говоря публично за спорта и неговото значение, за активния начин на живот и рехабилитации на хората в инвалидни колички. Моля, отделете малко от времето си, за да разгледате сайта ми. С нетърпение очаквам вашите съобщения, идеи, мисли, въпроси, на които ще ви отговоря възможно най-скоро!”

С тези скромни и немногословни редове ще бъдете въведени в света на една невероятно красива шампионка по тенис, която е толкова многостранно развита личност с богата душевност, че изобщо няма да забележите инвалидната ù количка.

Тя е бразилка, на 34 е, успешно реализирана като спортист и щастлива в личния си живот. Въпреки количката, в която се озовава едва на 14 заради рана от куршум. Можем само да си представим какво е означавало това за тийнейджърка, запалена по тениса, която тренира от седемгодишна. Да се озове в металната хватка на подвижен стол, който занапред ще бъде неотменна част от живота ù, определено е било шокиращо.

Но на Саманта е отредено да стане посланик на борбения дух, само че още не го знае. След трудните периоди на свикване с огромни и тромави колички, е време за много положителни промени, които да настроят младата жена оптимистично за бъдещето. И те не закъсняват. Саманта Бълок е тази, която ще преобърне традиционните представи за фотомодел. Защото допреди да излязат възхитителните фотографии на португалката Мариана де Борба, никой дори не си е представял, че може да съществува модел в инвалидна количка. И дори да изглежда толкова секси. Защото обществените нагласи към хората с увреждания са, за жалост, все още като към несъществуващи. Но Саманта просто не може да остане незабелязана, с това лице и финеса, който излъчва.

Много хора мечтаят да бъдат модели – споделя тя. – Като модел, аз съм обект на едни и същи изисквания като всеки друг в тази област. С други думи, трябва да бъда много дисциплинирана, когато става въпрос за диета, трябва да бъда активна, да броя калориите си точно като другите модели и, разбира се, трябва да се грижа за външния си вид.” Инвалидната количка е неразделна част от цялостната ù визия. Моделът К-Nova е елегантен и удобен, отговаря на всичките очаквания  на Саманта от гледна точка на естетиката и – както казва самата тя, – количката трябва да ù помага да изрази личността си пред камерата, без да доминира прекалено много или да отклонява вниманието от нея самата. Като гледа снимките, човек просто приема инвалидната количка като ефектна част от снимачния замисъл. 

В Бразилия често се провеждат дефилета, в които участват модели с различни видове увреждания, по примера на конкурса „Най-красивата инвалидна количка” в Германия и френско реалити шоу за хора с увреждания. В Сао Паоло дори два пъти е бил провеждан конкурс, в който млади дизайнери представят чрез модели с увреждания мода специално за тях. Идеята на такива конкурси е да разчупва представите на хора с предразсъдъци, както и да сбъдне мечтите на уастничките, преодолявайки физическите бариери. С такава цел и фотографът Кика Кастро създава агенция за модели с увреждания, след като работи в болница и център за рехабилитации. Докато работи във възстановителния център, осъзнава колко много са момичетата, чиито мечти са пречупени между спиците на инвалидните колички или скрити зад тъмни очила. За Кика Кастро Саманта Бълок е живото доказателство, че за всички мечти има шанс, стига да се вгледаш и вслушаш внимателно.

Саманта се занимава и с телевизия, но голямата ù любов си остава тенисът. Започва да играе тенис през 2004-та г., след което достига до първо място в категорията на играчи с увреждания в Бразилия. Печели сребърен медал през следващата година в състезание по двойки. Покрай спортните ù участия, пътуването се превърнало за нея в начин на живот. За Саманта тренировките и дисциплината са изключително важни, за да бъдеш шампион в спорт като тениса. Тренира всеки ден, спазва диета и приема много вода. Вегетарианското меню, физиотерапията и медитацията са част от ежедневието ù.

На тазгодишните олимпийски игри за глухи – Дефлимпикс – проведени в България, Саманта Бълок и съпругът ù Марк посетиха София. Двамата сключват брак през 2008 г., и като сватбен подарък Саманта получава от немската фирма Кüschall количката K-Nova, с която се радва на активен живот. Марк Бълок пък е мениджър в Международната тенис федерация, пътува много и покрай тези пътувания Саманта има възможност да посещава не само спортните мероприятия, но и конференции, лекции в университетите и покрай всичко това  да бъде говорител и посланик на борбения дух за хората с увреждания. Красивата бразилка е до съпруга си и при подготовката на паралимпийските игри в Лондон през 2012 г., и за нея това е най-вълнуващия период. Саманта вярва в интеграцията и смята, че тихите спортове са чудесна възможност хората със слухови и двигателни дефицити да покажат, че въпреки ограниченията с чуването или придвижването са много добри спортисти.

Тенис шампион, модел, телевизионна звезда. Саманта е посланик на много терени. И всичко, което иска, е да даде по-голяма радост, насърчение и борбеност на хора с увреждания, за да бъдат по-уверени и да водят по-щастлив живот. Тя знае от личен опит, че в повечето случаи това е възможно чрез много постоянство, самодисциплина и философски поглед към нещата. Чрез своята история, опит и преживявания тя се надява, че много от хората в неравностойно положение ще успеят да се почувстват окрилени и с повече оптимизъм за бъдещето си.

 

Христина Чопарова

Фото: Mariana de Borba