Скъпи читатели на „Ние ви чуваме”, остават броени дни до петият юбилей на „Шоуто на Боряна”, което обещава много изненади на 16.02.2019 г. в столичния Централен военен клуб. Акцент в шоуто е представянето на автобиографичната книга на популярната влогърка Боряна Топчиева – „Моята история”. Едновременно с петата годишнина на шоуто стартира и Национална благотворителна кампания "Направи този жест" под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Средствата, събрани от закупуването на книгата "Моята история", ще бъдат използвани за създаване на образователна онлайн платформа "Уча и разбирам" с видео-уроци на жестов език по всички предмети.

Книгата е едно пътешествие в 34 кратки разказа от живота на момичето без слух, чрез които ще се пренесете заедно с нея на екзотични места. Ще научите повече за Боряна и семейството ѝ, и как от видеоклипове в социалните мрежи се стига до шоу на живо. Ще надникнете  в любопитни култури и традиции на посетените от нея държави, в които шоуто на Боряна е гостувало, понякога повече от веднъж.

„Моята история” е разказана на два езика – на български и английски, тъй като почитателите на шоуто са от всички краища на света, а последователите му в социалните мрежи са стотици хиляди. Книгата е своеобразна разходка по „тихите” стъпки на успеха. Историята на един живот като цветна рисунка, в която художникът е нарисувал най-хубавите си моменти. Онези, които остават завинаги, пълни с щастие и спомени. И не само за да си ги припомня сам той, но нещо повече – да ги сподели с всички, с които ги е изживял.

Книгата е среща с едно момиче без слух, което е тук за да ви усмихва и да ви показва как животът може да бъде шоу. Един забавен купон, в който няма никакво значение дали чуваш или не, защото нещата, които животът ти предлага, могат да бъдат усетени по много други начини. А дали ти трябва слух, за да усетиш радостта и да видиш благодарността в нечии очи?

Боряна Топчиева е много позитивен и винаги усмихнат човек – такава я познавате всички, и това е неподправено и истинско. Успехът няма пътища, те се проправят от онези, които не са тръгнали да гонят някакъв успех, защото знаят, че той не е в постиженията. Успех е, когато можеш да накараш някой да се усмихне, след като е имал тежък ден. Успех е, когато можеш да научиш деца без слух да обичат спорта. Успех е, когато покажеш на света, че красотата е преди всичко състояние на душата. Успех е, когато разнесеш навсякъде по света името България и занесеш на българите по света частица от нея. Или я откриеш за очите на тези, които никога не са я познавали. И най-после, успех е, когато имаш толкова много приятели, с които ви свързва благородството на каузата да правите света за хората без слух едно по-добро и по-красиво място.

За текстовете в „Моята история” и възможността тя да стигне до англоезична публика имах удоволствието да се погрижа аз като редактор, коректор и преводач на английски. Сърдечно благодаря на Боряна Топчиева за честта и доверието! Биографията ѝ се издава със спомоществувателството на фондация „Глухи без граници – България”. Чудесната и много свежа визия на „Моята история” е дело на графичния дизайнер Снежанка Петрова, а богато илюстрираната със снимки книга е отпечатана от печатница „Образование и наука”.

Тези, които няма да могат да присъстват на юбилейния бал на 16.02.2019 г., ще имат възможност за среща с автора Боряна Топчиева и нейната история, за което „Ние ви чуваме” допълнително ще ви информира.

Очаквайте скоро! :)

Христина Чопарова

Снимка: фондация „Глухи без граници”