В онези моменти, когато от върха на планината взорът лети над гори и върхове, докато Душата прелива от емоции, най-силно се усеща свързаността с природата. Не сме тук, за  я владеем – как се владее нещо, от което си част, и което е част от теб? С него се общува, за него се грижиш, защото е живот.

               

Животът живот създава. Да обрече на дългожизненост едно дърво, е сред нещата, които тук и сега всеки може да направи. С обич, за да израстват от крехките фиданки децата на природата, красиви през всички сезони. И с благодарност за въздуха.

Да посадят гора е красива мисия на вдъхновени хора, която не е от вчера. Ако от 100 000 души всеки посади по дръвче, това е може би мъничко добротворчество за човека, но огромна полза за природата. А хубавите неща се случват винаги в заедност! Днес, почти шест години от зараждането на тази вдъхновяваща идея, са посадени 225 000 нови дървета в България!

В последните четири години съмишлениците на инициативата „Когато станем 100 000, ще посадим гора” стават все повече и повече! Да засадиш дърво не е просто обикновен акт на алтруизъм. Това е мисъл за утре, за бъдното, в което да има повече красота, повече чист въздух, повече живот.

Тази събота (11 ноември), както и в следващите две съботи (18 и 25 ноември), във вилна зона Златуша (на около 20 км от София) ентусиасти с усмивка ще посаждат нов вид български дъб, наречен цер. Осигурени са дръвчетата, инструментите, транспортът е споделен (или личен). За отправната точка към мястото на залесяване, както и за други любопитни подробности може да се информирате от страницата на инициаторите във Фейсбук.

Вярвам, че може да се заформи и един дружен „тих” отбор за включване в инициативата за някоя от датите. Нужно е съвсем малко – само желание и наличие на свободно време, което да бъде осмислено по приятен начин, в добротворчество и приятелска атмосфера!

Приятели на „Ние ви чуваме”, хайде заедно, за да има все повече гора!

Христина Чопарова

Изображение: Нова гора