Човек не винаги чува, когато слуша, и не винаги вижда, когато гледа. Колко вярно! Звучи невероятно, но не само чуващият свят, но и хората със слухови дефицити смятат, че загубата на слуха прави абсолютно невъзможно възприемането на музиката. „Глух музикант” звучи като нелеп оксиморон, и може би само Лудвиг Ван Бетховен бива оправдаван като някакво изключително музикално чудо. Всъщност глухотата му не е вродена, но му пречи да общува, затова Бетховен или четял по устните на хората, или ги карал да пишат на хартия, но никога не отговарял на глас, защото не е искал другите да разберат, че слухът му е увреден. Което не му е пречело да продължава да твори музика, въпреки прогресиращата глухота.

За хора със слухови дефицити музиката се възприема чрез вибрациите на костната система. Дори и с невъзможност да чува, човешкото ухо е чувствително на звук и вибрация. Хората със слухови дефицити обаче притежават невероятен синхрон, грация и чувство за ритъм. Но те имат едно уникално предимство – те слушат. Слушат с ръцете си, с очите, със сърцето. Слушат с душата си. Говорят със звука.

Наскоро ми попадна  един невероятен клип, в който глухата перкусионистка Евелин Глени (Evelyn Glennie) по неподражаем начин обясни какво точно означава „глух музикант”. И доказа, че за да слушаш, не е необходимо да имаш здрави уши, в които звуците просто да влизат. Убедете се сами ТУК.

            

А знаете ли, че…

на 5-ти март 2009 година е проведен първият рок-концерт за глухи в Канада? Събитието е било организирано за хора с увреден слух и са били използвани специални столове. Седалките могат да вибрират, да се движат и да издухват вятър в лицата на седящите. Всеки стол се свързва към компютър, който контролира движението му.
В шоуто се включват групите Fox Jaws, The Dufraines и Hollywood Swank.
Организаторите на шоуто от университета Рейрсън в Торонто твърдят, че това е първият концерт за глухи хора. Освен специалните столове, концертът е включвал видео-визуализации, текст на песните, както и жестомимичен превод.

съществува и  mp3 плеър за глухи хора. Toй се нарича SOUNZZZ, и на него могат да се наслаждават принципно всички. Създаден за нуждите на хора с увреден слух, плеърът представя звуците като серия от вибрации. Достатъчно е да се прегърне уреда, за да се почувстват те. Устройството дори пуска светлини в ритъма на музиката.

Христина Чопарова

изображение: TED