Когато в публичното пространство липсата на слух не се разглежда като недостатък, това има терапевтичен ефект за хората със слухови дефицити.

В подкрепа на това твърдение, сигурно ще ви е любопитно да научите една история.

В Салем, в Ню Хемпшър, САЩ, живее Антъни Смит. Той днес е на 7 години, с пълна липса на слух в дясното ухо и минимален остатъчен в лявото заради зловещо звучащата „мозаична тризомия”, от която страда. Както много дечица в подобна ситуация, му се налагало да носи слухово апаратче. Малкото устройство с наситено син цвят обаче депресирало момченцето, което обича комикси и истории за супергерои. През 2012-та той е толкова потиснат, че отказва да го носи в училище. Причината: „Супергероите не носят такива сини неща в ушите си”.

Майката на Антъни, Кристина Д’Алесандро, решава да изпробва една смела идея. Пише писмо до компанията Марвъл Комикс Юниверс в Ню Йорк Сити, която пуска на пазара историите за Супермен и Айрънмен, в което обяснява ситуацията и пита какво би могло да се направи, за да се върне усмивката на малчугана.

В отговор Нелсън Рибейро, проектант и помощник-редактор, създава изцяло нов супергерой, наречен „Синьо ухо” (Blue Ear). Издателите получават какви ли не неща по пощата, но това писмо просто успява да докосне проектантите. Рисунката на свръхсилният спасител със син плащ и буква Б на гърдите по-късно се доразработва в детски вариант от художника Мани Мадерос, който счита, че е чудесна идея супергероят да бъде като прототипа си, малкият Антъни. Слоганът е „Благодарение на моето средство за слушане мога да чуя някой в беда!” И супергероите понякога не чуват, но пък носят слухови апарати.

Антъни, разбира се, бил най-щастлив. Той дори занесъл рисунката в училище, където се провела „седмица на супергероя”, а покрай него Синьото ухо вече е обичан персонаж. Дори прекалено – сега всички деца искат да имат сини апаратчета като него. По-важното в историята обаче е, че е открит находчив и достъпен начин за представяне на слуховия дефицит, което за стотици малки нечуващи читатели е емоционално и психическо облекчение.

Историята далеч не свършва дотам. Както научаваме от Deaf Canada, вече съществува и супергероиня с… кохлеарен имплант. Нарича се Сафейра и е почитателка на розовия дрескод. Така де, щом в редицата на комиксови супергерои е и Жената Котка, защо да няма и една по-сладурска версия от пинта и двадесет? Само че тук целта е друга – Сафейра е създадена от Марвъл Комикс по поръчение на Нюйоркския институт за изследване на детския слух, като превенция специално за дечица, приспособяващи се след кохлеарно имплантиране, които трябва да се справят по някакъв начин със свикването с устройството, тормозът, липсата на слух и произтичащите от това негативни емоции. Супергероинята с розово-лилав кохлеарен имплант е била показана пред малки пациенти в института, а по-късно предстои да бъде видяна от още 150 000 ученици в няколко района на Ню Йорк.

Идеята децата да се почувстват силни и уверени, също като супергерои, среща голямо разбиране от страна на обществеността и на кмета на Ню Хемпшър, Лу Д’Алесандро, който по една случайност е дядо на малкия Антъни Смит, Синьото ухо.

Изкуството, което в болшинството случаи е възхвала на божествеността, в конкретния случай  е просто акт на очовечаване на суперсъщества в подкрепа и съпричастност на онези, на които им е нужно да вярват, че въпреки липсата на слух са не по-малко божествени.

Христина Чопарова

изображения: интернет