Във връзка с  3 декември, Международният ден на хората с увреждания, по идея на свищовската поетеса с увреден слух Оля Драева и със съдействието на поета Дачо Господинов и художника Здравко Батембергски, в Разград през 2003 г. се организира първата творческа среща.

Намерихме тогава подкрепата на Клуб на дейците на културата, Есперантски дом за култура, Дом за стари хора, териториалните организации на Съюза на глухите и Съюза на слепите в България и членове от Съюза на инвалидите. – споделя Оля Драева. –  Художници и поети от Разград ни радваха със своите творби. Деца от училищата в Разград и от ЦРД, от защитените детски къщички ни станаха приятели. Те рисуваха, пяха, направиха изложба- инсталация.”

Традицията на тези творчески срещи продължава. През последните две години хората от „Дневен център за рехабилитация на хора с увреждания”, навършили пълнолетие, изнасят чудесни концерти. Заслужена похвала има и НПО „Хоби клуб Есперо-надежда” и председателката, г-жа Радка Стоянова, за подкрепата и активното участие.

Тази година на 3 декември Международният ден на хората с увреждания ще бъде отбелязан в Клуба на дейците на културата в Разград с 11-тата поред среща.

На този ден не казваме „Честит празник!” – додава Оля Драева. – Той е един от 365-те дни и не е достатъчен, за да могат да се решат проблемите, но в този ден можем да покажем почит и уважение към несломимата воля на хората с двигателен, сензорен или друг дефицит.”

Поетесата приканва хората за съдействие на уникална идея – да подарят някому стихотворение, картина, песен или някакво друго творение, или да споделят своя идея, с което да изразят отношението си към хората с увреждания.

Тя моли творбите и снимките на художествените творби да бъдат изпращани до нейната електронна поща като прикачен файл. Нужно е само да бъде уточнено и дали желаете творбата да бъде отпечатана в местната преса. Пишете на Оля тук: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Христина Чопарова

фото: личен архив на Оля Драева