Зададе ли се краят на декември, коледният дух завладява всеки офис.

Традиционно и Районната организация на глухите в София проведе коледното си тържество - тази година на 16 декември (петък) - в клуба на СГБ. Желаещите да се присъединят към забавата бяха много повече от записалите се в срок, което наложи председателят на РО София Дамян Калчев да пусне  в едноименната група във Фейсбук извънредно съобщение чрез жестиран видеоклип защо не е възможно да се правят повече записвания.

       

В седмия час на последния ден от седмицата клубът беше тесен да побере посетители от всяка възраст. Поколенията си дадоха предколедна среща, която започна час по-късно от предвиденото, за да могат да влязат и се настанят всички преди началото на програмата. Специално за децата бе обособен детски кът, в който притичваха за някое и друго лакомство, преди да се втурнат в гоненица, да се провират между масите в индийска нишка и да танцуват на детските песнички, които видеооператорът на СГБ Александър Добрев пускаше по избор.

        

След като примигващите светлини на полюлеите призоваха гостите към тишина и внимание, Дамян Калчев отправи поздравителни слова към всички в залата за огромния интерес и посещаемост на коледното тържество на Районната организация, подготвяно с активното съдействие на новото ръководство на МРОГ София. Калчев припомни, че изтичащата година е имала на какво да научи всички, а през следващата се очертават още много и интересни неща, като безспорно най-важното е юбилеят на хижа „Панчо Томов” в природен парк „Витоша”. В следващия миг към гостите полетя въпросът му знаят ли коя е годината на основаване на Съюза на глухите в България и коя – годината, в която е създадена витошката хижа на глухите хора. Хижа „Панчо Томов” през 2017-та ще закръгли цели 90 години и е със 7 години по-стара от СГБ. Всяка година на патронния съюзен празник - 12-ти юли – хижата посреща членове на организацията, които участват в спортни игри и се забавляват заедно. За тези мероприятия от „Ние ви чуваме” сме ви разказвали и преди в „Традиция, неподвластна на времето”, и „Зелени спомени в хижа „Панчо Томов”.

Дамян Калчев обеща, че юбилейният повод предстои да бъде отбелязан подобаващо и прикани всички, когато се нуждаят от решаването на належащи въпроси от всякакъв характер, да се обръщат директно към него в качеството му на председател на Районна организация – София. Нужно е да се проявява по-голямо разбиране към заетостта и ангажиментите на председателя на СГБ, както обясни Дамян Калчев. Затова хората да не се колебаят да отнасят всички свои въпроси към районният председател. След като даде кратък отчет за ползотворната и екипна работа на РО София, Дамян Калчев пожела на всички весели, здрави, успешни и късметлийски празници и по-сбъдновена 2017-та година.

       

След неговата покана Вежен Пеев, член на Районния съвет, както и председателя на СГБ Нинов поднесоха поздравителни адреси към гостите, пожелавайки им наистина да се забавляват, а следващата година да оправдае надеждите и мечтите им. Последва представянето на членовете на ръководството на Младежката районна организация към РО София, като Дамян Калчев лично представи всеки от тях: Маринчела Пеева (председател), Йордан Генов (зам.председател), Ева Аврамович (секретар), Теодор Жеков (спорт и туризъм), Александър Андреев (медия и комуникации). Впрочем петимата проактивни младежи имат прекрасно и идейно видеопредставяне в страницата на МРОГ във Фейсбук, заснето в литературен клуб „Перото” в НДК. Тази вечер младежите щяха да раздават подаръците в томболата, да следят за реда и да наглеждат детския кът.

    

Последва детска програма с дечицата на тържеството, танци и разбира се, после бе време да се появи белобрадия старец в червени одежди и препълнен чувал, който да раздаде подаръци за малките послушковци. Техните имена или бяха еднакви, или звучаха сходно, та беше смях и мили обърквации. Младеещият дядо се усмихваше на всички, дори на порасналите дечица, твърде високи да стоят на коленете му и смутено заставащи край него в очакване на подаръка си. Подаръци имаше за всички от сърце, както е редно. И много снимки за спомен.

      

А после бе обявена томболата, която пък всички останали гости чакаха с любопитство и леко нетърпение. Всички в душите си остават деца, независимо от възрастта. Почти до полунощ Маринчела, Ева, Йордан, Тео и Алекс размахваха пръсти, изобразявайки изтеглените номера, шегуваха се с късметлиите, раздаваха сувенири и подаръци, привикваха заблудени печеливши и изтегляха номерца с помощта на децата наоколо. Голямата награда в томболата – таблет, както и двете други – палатка и щеки за поход, зарадваха много собствениците си и им бяха връчени от Дамян Калчев.

    

Гостите бяха щастливи - позираха с наградите си, снимаха се за спомен с приятели, наслаждаваха се на храната, напитките и приятни разговори до 05.00 сутринта.

     

На празник като на празник. Прекрасно организиран и проведен. 

За мен беше удоволствие да съм част от него, за което специално и сърдечно благодаря на колегите от РО София! :) 

Текст, снимки и колаж: Христина Чопарова