Даа, сърцето ви говори чрез пулса. Сърдечните пулсации могат да разкажат много за здравето ви на специалиста, обучен да ги разчита чрез метода на пулсовата диагностика, който в китайската народна медицина е най-точният метод за определяне на заболявания на вътрешните органи. Не ви ли се вярва? Всъщност, когато имаш възможност да се убедиш чрез личен опит и да научиш нещичко за здравето си от доказан капацитет в областта на народната медицина, при това гост от Украйна, скепсисът отстъпва място на удовлетворението от наученото и от досега с материя, обвита в мистиката на изтока.

                                     

На 17 ноември зала 1 на СГБ се оживи за втори път от руска реч, танцуващи с жестове ръце и благодарните усмивки на хората с увреден слух, дошли да узнаят повечко за здравето си. Точно в 17.00 ч украинския специалист по китайска народна медицина, известният в Европа натуропат д-р Татяна Синкевич и Жулиета Игнатова, управител на оздравителен център „Грийн Хелт”, пристигнаха, носейки със себе си кошничка с билкови продукти. Гостенките бяха посрещнати с вкусен чай и минерална вода.

Д-р Синкевич, както вече ви информирах по-рано, бе на едноседмично гостуване в страната ни по линия на международната програма „Зелено здраве” и удължи престоя си с три дни, за да се срещне с хората с увреден слух в СГБ.  Д-р Синкевич първо представи себе си с чудесно овладян жестов език пред камерите на Специализираното предаване за хора с увреден слух, и преди да започне с демонстрацията по пулсова диагностика, се запозна с всички, които я уважиха с присъствието си - координаторът на РО София Илиян Радев, членове с увреден слух, преводачи с жестов език, гости.

Интересът към китайската пулсова диагностика бе искрен и – както се видя – голям. Хората питаха пространно за билковите продукти, за техния прием, коментираха помежду си резултатите от направената им вече диагностика и се удивляваха на точността, с която им бяха посочвани определени заболявания. Интересуваха се какви процедури се извършват в оздравителния център, за кое заболявания какво е препоръчително и какво ли още не.

Когато се извършва пулсова диагностика, е важно какво е положението на пациента при преглед – необходимо е да бъде седящо или лежащо. Хората с увреден слух сядаха срещу д-р Синкевич, положили ръце на масата, с дланите нагоре.  После тя натискаше с пръсти в основата на китката, след това и на върховете на пръстите, за да „прослуша” вътрешните органи. Тя подкрепи изследването на пулса и чрез преглед на езика, ноктите, очите на хората срещу себе си. Жулиета Игнатова водеше регистър на направените изследвания, които на по-късен етап щяха да бъдат придружени с препоръчително билково лечение и да бъдат изпращани на хората чрез смс от оздравителния център „Зелено здраве”.

Татяна Синкевич се радваше, че има възможността да общува с жестове с хората с увреден слух, а когато и последния, пожелал да провери какво не е наред с вътрешните му органи, си тръгна, лъчезарната украинка благодари за топлото посрещане, за снимките, за видеото, вкусния чай и искрения интерес на хората към посланията за здраве, които бе дошла да им донесе.

Както каза тя самата, винаги е радостно да срещнеш нови приятели.

Дамян Калчев, председател на РО София, оказа медийно съдействие чрез информационен видеоклип с жестов език относно посещението на украинския специалист у нас.

Текст и колажи: Христина Чопарова

Фотографии: Александър Добрев и личен архив на д-р Синкевич