Напредъкът на технологиите роди средства, с помощта на които хора с тотална глухота отново могат да чуват звуците на външния свят. С течение на времето се разработват все по-малки и по-прецизни имплантанти, които заместват функцията на здравото ухо и позволяват развитието и усъвършенстването на говорните възможности.

По същество кохлеарните имплантанти представляват устройство, състоящо се от две части. Едната се поставя под кожата, вградена в костта, а другата – магнитно прикрепен отвън звуков анализатор. Съществува принципа на костно-въздушната проводимост, като настройките на имплантанта се извършват периодично от аудиолози на определен период от време. Въпреки качеството на устройствата и доказаната им полза при възвръщане на слуховите способности, въпреки предимствата им пред слуховите апарати като по-прецизно средство, кохлеарните имплантанти у нас все още се възприемат с резерви.

Филмът, който ви представяме днес в блога, няма за цел да популяризира кохлеарната имплантация, нито да застава зад твърдението, че това е най-добрият начин да чуваш отново. От чисто човешка гледна точка, филмът показва решимостта и борбата на двама души, извървели пътя от тоталната глухота до чуването с помощта на кохлеарен имплант.

„Сега, когато чувам” / „Hear and Now” (2007) e история на двойка американци в пенсионна възраст – Пол и Сали Тейлър, които решават да се подложат едновременно на операция за поставяне на кохлеарен имплантант.

Животът им никога повече няма да бъде същият.

Сценарист и режисьор на  85-минутната лента е дъщеря им Айрийн Тейлър Бродски.

Българските субтитри на филма са дело на Илона Нешкова, майка на момченце с кохлеарна имплантация. Проблематиката ù е близка, и след като гледа филма, ù хрумва идеята да се заеме с превода. За два месеца съвместна работа със Слава Янакиева, преподавател в департамента по Културология към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, субтитрите са готови. Това е първият у нас опит да се направят субтитри специално за хора с увреден слух.  

Можете да го гледате на 23 април ( петък) от 18.00 часа  в кинозалата на съюза, намиращ се на адрес: София – 1000, ул. “Денкооглу”, № 12 – 14.

Христина Чопарова

Изображение: IMDb

-------------

Бел. ред.: Последвайте линковете, за да прочетете за самата премиера в София и отзвука след премиерата на филма във Варна.