Дребничката (висока само 1.63) чаровница Марли Матлин (Marlee Matlin) се ражда на 24 август 1965г. в семейството на Дон и Либи Матлин, които имат три деца.

Когато е на 18 месеца, заболява от често срещаната в детска възраст Roseola Infantum, или „Шеста болест” (внезапен екзантем). Най-честата от детските екзантеми, тя  протича с висока температура, и се  дължи на Херпес вирус – тип 6.  В резултат на това, Марли Матлин губи слуха си необратимо.

Родителите й я записват в училище със смесен състав, където тя има възможност бързо да се интегрира. Докато улавя вибрациите на музикалните пиеси по паркета, Марли мечтае да играе в представления. Само на седем години, изиграва Дороти в „Магьосникът от Оз”, а след упорита подготовка – и в още две детски училищни пиеси.

Докато игрее в постановки между Чикаго и Мидуест, Марли бива забелязана от продуцентите на наградите „Тони” заради изпълнението си в постановката „Деца, забравени от Бога”, която по-късно бива заснета като пълнометражен филм.  „Children of a Lesser God” (1986) e нейният дебют в голямото кино, което й носи наградата „Оскар” през 1988 за главна женска роля. Филмът е екранизация по едноименната пиеса на Марк Медоф и разказва за живота на хора, загубили слуха си.

А Сара Норман /Марли Матлин/ е глуха по рождение: красиво момиче, за което звуците и мелодиите на околния свят ще останат завинаги непознати. Тя е умна, но затворена в себе си, отчуждена и отдадена на самотата си. Промяната в живота й настъпва, когато в училището за глухонеми, където тя работи като чистачка, идва новият учител Джеймс Лийдс /Уилиам Хърт/. С езика на жестовете и погледите те разкриват сърцата и душите си, привлечени един към друг от неустоимата сила на любовното чувство.

На церемонията по връчването на наградите през 1988 година, актрисата разплаква всички в залата с изрядната си дикция, култивиран глас и думи, които затрогват не само събраните знаменитости, но и милиони зрители.
Марли Матлин посещава деца със слухови проблеми, и следва тази традиция по време на служебните си пътувания  до Германия, Англия, Италия, Австралия, Мексико, Канада. Участва в бордовете на много хуманитарни организации, които помагат предимно на деца с увреждания. Самата Марли има 4 деца – две момичета и две момчета от брака си с полицай Кевин Грандалски, с когото са заедно от 1993 година. Марли Матлин издава книга със спомените си през 2002 година, живее активно и продължава актьорската си кариера. Никога не се оставя глухотата да я пречупи.

Христина Чопарова

изображение: интернет