Скъпи приятели и читатели на сайта, вдъхновяващи личности с увреден слух винаги е имало и ще има. За тях публичността е начин да покажат колко добре се вписват в комуникативни сфери като телевизията, киното, музиката, обществените науки, медицината. За милиони жители на Съединените щати (а защо не и от други кътчета на света), тези одухотворени жени са любими образи, които мотивират мнозина с увреден слух да потърсят и изразят своя творчески потенциал. Днес ви представям две от тях. 

Телевизията влиза във всеки дом. Позволява да докоснеш много хора от различни възрасти, да им говориш, да ги разсмееш, да ги образоваш или просто да насочиш вниманието им към нещо. А Кейти Бъкли го умее това. Определено го умее. За нея колегата ù Антъни Робинс, който е професионален (мотивационен) оратор, казва, че е едно чудо, което задължително трябва да преживеете. Но коя всъщност е Кейти Бъкли?

Известна е като “първата клоунеса с увреден слух” и е имала много успешна кариера както като комик, вдъхновяващ оратор и автор. Тя е родена в Уайклеф, Охайо, и липсата на слух не е била открита, докато Кейти не станала второкласничка. В семейството ù смятали, че тя просто е по-трудно приспособима, малко по-бавна или мързелива, и по някакъв начин ще надрасне и преодолее това. Когато научават, че всъщност проблемът е в невъзможността ù да чува, родителите ù осигуряват слухови апарати, но Кейти не можела да свикне с тях, тъй като прекалено много усилвали околните звуци и започвала да плаче всеки път, когато се налагало да ги носи. Причината за глухотата на Кейти е неизвестна, предполага се, че е възможно е да е била или вродена, или резултат от прекаран на три годишна възраст гръбначен менингит.

Кейти тръгва на училище за хора с увреждания, където се научава да говори правилно. Комедийната ù кариера започнала в ранна възраст, когато открила, че имитирането на неща, видени в семейството, предизвиквало смях у околните. Тя завършила гимназия през 1972 г. и изчакала няколко години, докато реши каква ще е следващата стъпка в живота ù. Животът, обаче, ще я преведе през няколко изпитания и временно ще я отдалечи от смеха. Кейти претърпява много лоша автомобилна катастрофа, в резултат на която получава вътрешни наранявания и над 30 шева по лицето. И сякаш това не е достатъчно, но историята се повтаря, когато я прегазва джип и в продължение на пет години Кейти пази болничното легло. И за да бъде житейската история още по-трагична, година след това я диагностицират с рак на маточната шийка.

Кейти Бъкли, обаче, няма толкова лесно да се откаже от нещата, които обича. Преминава през няколко други работни места в търсене на точната работа и кръгът се затваря с връщането ù при първата любов, комедията. Оттогава Кейти не спира да участва във филми, да говори в телевизионни предавания, да бъде мотивиращ оратор и дори написва книга, озаглавена „Ако можеше да чуеш онова, което казвам”. Тя е петкратно номинирана за американската награда за комедия и носител на множество други награди за работата си. Тя е и актриса, и писател, и продуцент. Един от водещите в страната мотивационни говорители, тя има в актива си изяви в „Тазвечерно шоу”, „Добро утро, Америка!”, участия в предавания по CNN, HBO, VH1 и др. Обявена е за една от „най-интересните и специални жени в света”. И това далеч не е всичко. Кейти Бъкли е активен доброволец в благотворителни мероприятия, свързани с дечица с увреден слух. Прекарва доста време с децата в неправителствената организация за хора с увреден слух „Без граници”. Като търсен оратор, Кейти вдъхновява хора в целия свят, като говори на корпоративни събития, в университети, на конференции. Дали ще има изпълнение в комедиен клуб или ще се появи по телевизията, ще говори публично или ще преподава в лагери за деца, Кейти носи едно много важно послание – че всичко може да се постигне, когато сърцето и умът работят заедно.

Смехът е не само здраве, но той е и най-успешното средство за скъсяване на дистанцията между хората. Това е известно на Линда Боув, която мнозина познават като Линда Библиотекарката от любимата на няколко поколения деца телевизионна поредица „Улица Сезам”. Линда е родена на 30 ноември 1945 г.  в Гарфийлд, Ню Джърси. Ражда се глуха, а и двамата ù родители също са глухи. През целия си живот тя се е обучавала в училища за хора с увреден слух. Започва образованието си в училище „Сейнт Джоузеф”, после в „Мари Каценбах”, а накрая  завършва и колежа Галодет. Там Линда учи библиотечно дело, но след завършването си започва да се интересува от театър. Нейният принос към общността на глухите и децата е страхотен.

Някои от инициативите на Линда включват: „Щастливи дни”, сапунената опера „Търсене за утре”, „Омнибусът” и много други. Тя е един от основателите на театъра за глухи хора Уест Деф Тиътър в Лос Анджелис през 1963 г. Нейното изпълнение в „Улица Сезам” продължава от 1971 до 2003 година. Въпреки, че може да говори, там тя използва жестов език, за да общува с приятелите си и дори с кучето Бъркли. Когато през 1971 г. се включва в състава на предаването, тя започва активно да създава възможности и за други глухи актьори. Съпругът ù също е глух.

Линда е носител на наградата Амита за изключителната си работа в телевизията. Отличена е също с арт наградата „Бернар Браг” за приноса ù към театъра и напредъка за хората с увреден слух. Линда Боув все още продължава да работи и днес за общността на глухите деца и все още им помага да изградят осведоменост какво е да бъдеш глух под светлините на рампата.

Комедийният жанр е достъпен за хора от всички възрасти, а и в крайна сметка, когато имаш толкова много важни за казване неща, най-симпатичният начин да бъдеш чут е, като ги разкажеш забавно и с усмивка.

Христина Чопарова

Изображения: сайтът на Кейти Бъкли и Улица Сезам