Wednesday, 18 May 2016 03:00

Звъни се! Виж…

Posted by

Очаквате гости или пред вратата е неочакван посетител – звънецът пропява с избрана мелодия, че някой ви чака да му отворите. Или сте в офиса си, където е обичайно посетителите да почукват по вратата. А много от входните врати на кооперации се заключват с чип и имат домофони. Когато обаче ви е практически невъзможно да чувате звънеца или почукването, това се превръща в значително неудобство. Но и то е преодолимо, тъй като отдавна и на българския пазар съществуват звънци със сигнална светлинна система или в добавка с вибрация, разработени специално за хора със затруднено чуване.

Всички сте виждали предшественика на съвременния звънец – механична камбанка, която ръчно се активизира чрез подръпване на въженце. През 18 век много от входните врати на по-богатите домове са имали такава камбанка, която сигнализира за посетител. Но ще ви е интересно да научите, че някъде през 1831 г. американският физик Джоузеф Хенри, чиято област била конструирането на електромагнити и разучаването на явлението електромагнетизъм, изобретява специална камбанка, която звъни от разстояние чрез електрически проводник. Това е „бащата” на съвременния звънец за врата.

Разнообразието на модели при съвременните електрически звънци е огромно: кабелни, с лампи в 7 цвята, безжични с дистанционно управление и захранване на батерии, радио звънци с богат избор на мелодии и песни, джобни с вибрация, и какви ли още не. Повечето звънци се инсталират на вратите на помещенията в дома – кухня, хол, спалня (и дори в банята), имат двойни странични стикери за здраво закрепване в задната част, инсталират се лесно и са специално проектирани за хора с проблемно чуване. Самите устройства са елегантни, с енергоспестяващ дизайн или LED осветление, съобразени с идеята за опазване на околната среда. И най-вече са идеални за жилища, офиси, хотели и места, където хората без слух или с трудно чуване могат да ги виждат.

Разбира се, днес колкото по-малко кабели има дадено устройство, по-добре и по-естетично стои в един дом. Идеята, заложена в тези звънци е само една – да улесняват ежедневието, като по ненатрапчив и безстресов начин сигнализират и подпомагат комуникацията на нечуващите хора.

Христина Чопарова

Изображение: интернет

 

Rate this item
(0 votes)
Read 1808 times