Wednesday, 24 May 2017 13:00

Магията на словотворчеството

Posted by

Скъпи читатели на „Ние ви чуваме”, преди 10 години, когато България прекрачи прага на Европейския съюз, присъединявайки се през 2007 г. към голямото семейство от страни-членки, българският език се сдоби с честта да бъде един от официалните езици и да влее красотата си в многоезичната политика на Евросъюза.

Думите „Европейски парламент”, изписани на кирилица, оглавяват списъка на официалните езици, както може да се види от гравираната плоча на входа на Европарламента. И от снимката, направена миналата година през септември по време на Международната конференция в Брюксел, посветена на един друг език – този на жестовете.

Честита годишнина на езика ни като официален език в Европейския съюз!

Днес, когато България чества празника на своята писменост и култура, осъзнаваме, че наистина всекидневно извършваме онези магични словотворчества, чрез които езикът ни свързва. И колкото по-наситени са с обич тези словотворчества, с повече живот и възвишение се насища и той. Език, създаден от шепица звук, понесла любовта. Безценен дар, в чиито мелодии същините се разпознават. Тридесет кирилски знака, побрали всичкостта.

Моята лична благодарност към тях е в радостта да ги живея всекидневно. Да кроя от тях дрешки за светли настроения. Да опитвам сладостта на нови съчетания. Да ги пускам като птици нагоре, където синьото ми ги прегръща. Да усмихвам скъпи приятели и близки с тях. Да ги гребвам от книжни корици. И да ги пращам до сърце – в хвърчилца от нежност. В един език има живот, само когато създава светове. С любов, побрана в шепичка слово. Нека Е!  

Честити да сме и всеки ден нека празнуваме магията на словотворчеството!

 

Христина Чопарова

Снимка: личен архив

 

 

Rate this item
(0 votes)
Read 1633 times